Schoolmuziekprogramma FUPSmania.
De afgelopen 20 jaar heeft de muziekbeleving van jonge mensen zich steeds meer gericht op de hedendaagse popmuziek. Ieder kind heeft een mp3speler, telefoon of tablet. En ieder kind identificeert zich met een stroming in de hedendaagse popmuziek. Dat is natuurlijk geweldig. Maar wat heeft een dwarsfluit te maken met BTS? Hoe verhoudt een basgitaar zich met Ariane Grandé en wat heeft Drake te maken met een trompet?
Het gevolg daarvan is dat veel kinderen zijn vervreemd in het spelen van een instrument. Ze herkennen zich niet meer in het aangebodene. De muziekscholen worstelen er al jaren mee.
Kinderen willen de muziek maken die ze zelf inspireert. Dus ze verdiepen zich vooral in zang, gitaar en muziekcomputer. En dat is natuurlijk prima. Maar ziet de jeugd de verbinding wel tussen het spelen van een instrument en de hedendaagse muziek?
Daarom zijn wij 10 jaar geleden begonnen met juist de muziek van de jeugd. Wij geloven dat als hun muziek, van DJ tot K-pop en van Billy Eilish tot Dua Lipa, wordt gespeeld door echte instrumenten en het klinkt ook nog te gek, we die verbinding kunnen maken.
Wat gaan we doen?
Het programma FUPSmania is een interactief concert waarbij de leerlingen (op ieders eigen niveau) worden meegenomen in de recente popgeschiedenis. Door het spelen van korte muziekfragmenten (max 2 minuten) en het keer op keer teruggaan naar de (muziek)belevingswereld van de leerlingen lukt het ons om meerdere educatieve doelen te realiseren tijdens de 50 minuten durende show.
Aan de orde komen:
- De Bigband (als symfonieorkest voor de pop en jazzmuziek)
- De Instrumenten van de bigband. (Sax, Trombone, Trompet, Bas, Piano/Keys, Drums en Gitaar)
- Arrangeren, Componeren en Improviseren. En pop en jazzmuziek.
- Moderne toonladders als de blues toonladder. De blues in de moderne popmuziek.
- Geschiedenis van de popmuziek per decade vanaf de jaren 50, uiteraard met muziekvoorbeelden.
- Bands, rivaliteit en sociale relevantie van die bands. (B.v. Punk als rebellie)
- Vele “soorten” popmuziek zoals: Rock&Roll, Beatmuziek, Disco, Rap, New Wave, Grunge enz. Maar ook producers, beats en artiesten.
- We spelen als intro en als uitro van de show de grootste hits van dat moment.
We proberen de leerlingen mee te laten zingen met enkele fragmenten popmuziek. Mochten er talentvolle leerlingen zijn dan kunnen die, uiteraard met overleg en voorbereiding, een stuk meespelen met de band. Het hele programma is interactief, ongeacht groepsgrote.
Wat willen we bereiken?
We willen met dit programma de leerlingen laten zien dat de kloof tussen het bespelen van een instrument en de muziek waar zij van houden veel kleiner is dan vaak verondersteld. Met het oppakken of doorgaan van het bespelen van een instrument kan je weldegelijk muziek maken die past bij de muziekbeleving van jonge mensen. Juist op de deze leeftijd is het zo belangrijk om te beginnen en door te zetten met het beheersen van een instrument. Dat is natuurlijk goed voor de leerling, maar uiteindelijk ook voor de brede cultuurbeleving van Nederland.