Workshop voor middelbare scholen

Want2swing wil jonge mensen bereiken door hún muziek te spelen. Al enkele jaren maken we iedere maand een arrangement van de grootste hit van dat moment. We noemen dat FUPS. FUPS staat voor Funking Up Popular Songs. Door het arrangement professioneel op te nemen, te voorzien van een leuke clip en te verspreiden via allerlei sociale mediakanalen hebben we al veel (jonge) mensen bereikt. Wij vinden dat belangrijk o.a. omdat het ook voor ons, net als voor eigenlijk alle andere orkesten in Nederland, steeds moeilijker wordt om adequate musici te vinden.

Wij denken onze jeugd te kunnen bereiken en te enthousiasmeren door de muziek te spelen die zij dagelijks beluisteren. Want muziek luisteren is nog steeds heel erg belangrijk voor jonge mensen. Ze identificeren zich met hun favoriete muziek, bands en groepen. Maar hoe kan het dat de stap om zelf(!) ook muziek te gaan maken steeds groter lijkt te worden? Blijkbaar mist men de connectie tussen het maken van mooie muziek en het bewonderen ervan.

Schoolconcerten

Na 6 jaar ervaring met FUPS en onderhand een zeer divers en groot repertoire van “recente” hits gaan we een volgende stap zetten in de connectie met de jeugd. We komen met de gehele big band naar hen toe (op school) en nemen ze in een live-optereden van de band mee in verhaal vol popmuziek. In dat verhaal staan we stil bij de geschiedenis van popmuziek, de rol van popmuziek in de maatschappij. We kijken naar door ons bespeelde instrumenten en leggen daar dingen over uit. En we laten zien dat met die instrumenten het mogelijk is om hun muziek te maken.

Onze bandleider Marco Kerver, geeft zelf basgitaar en contrabas les aan jonge mensen, wisselt de korte muziekfragmenten die de band speelt af met steeds een korte duiding. Over arrangeren, noten keuze, muziekgeschiedenis en de rol van popmuziek. Dit alles in een programma dat in lengte varieert van 30 minuten tot 45 minuten waarin niemand een kans krijgt de aandacht te verliezen.

Uiteraard wordt ieder concert aangepast aan het niveau en leeftijd van de groepen die aanwezig zijn. De toon, inhoud en repertoire is voor een groep 7&8 van de basisschool uiteraard totaal anders dan voor hogere klassen in het Voortgezet Onderwijs. De voorbereiding van deze concerten gebeurt uiteraard in nauw overleg met de muziekdocent(en) van de school. Het is het leukst om het concert voor te bereiden in de muzieklessen voorafgaand aan de concertdatum. Daardoor weten de kinderen wat er gaat komen en heeft de muziekdocent al wat inhoud kunnen geven aan hetgeen wordt behandeld tijdens de show. 

Neem contact op met ons om over de mogelijkheden te praten. Specifieke wensen? Speciale vragen? Alles is bespreekbaar.